2011. június 28., kedd

Segítsetek, hogy továbbra is segíthessünk

A Futrinka Egyesület Német Dog Fajtamentő csoportjának segítségre van szüksége! Nem sokszor szoktunk ilyet leírni, de sajnos most nem nagyon van választásunk. Félre kell tennünk a „büszkeségünket” és hozzátok kell fordulnunk. A mai nehéz gazdasági helyzetben egyre több kutya és köztük – sajnálatos módon – egyre több német dog kerül bajba, vár segítségre. Ilyenkor jövünk mi és minden erőnkkel próbálunk segíteni. Néha erőnkön felül is.
Az idei évben eddig 14 fajtatiszta és 1 német dog keverék került a gondozásunkba.
Jelen pillanatban 5 német dogról kell gondoskodnunk és többen várnak még segítségre.

Egy német dog napi ellátása nem olcsó. Dogjainknak próbálunk mindent megadni, ami testi és
lelki rehabilitálásukat segíti. Egy napi tartásuk a tárnoki kennelsorunkon körülbelül 1000-1500 forint. Ebbe beletartozik a kennelek bérleti díja, a rezsi, a hétközben a kutyáinkkal foglalkozó alkalmazottunk bére, az élelmezés. És ezen felül jönnek az állatorvosi költségek. Ez alapesetben az oltásokat, az egyedi azonosító mikrochipet, a féreghajtást és a bolha-, kullancs elleni védelmet, illetve az ivartalanítási műtét (mely szuka kutyák esetében a gyomorkivarrással is bővül, a későbbi gyomorcsavar előfordulási esélyének csökkentése érdekében) takarja. Ha csak ezeket számoljuk, akkor is cca. 40-50 000 forintról van szó egyedenként (függ a kutya súlyától és nemétől is, természetesen)
Azonban ritkán „ússzuk meg” ennyivel Sajnos a hozzánk kerülő kutyák általában nincsenek a legjobb formában. Gyakran soványak, legyengültek, illetve a dogok nagyon érzékenyek egyes fertőző betegségekre is (pl. kennelköhögés). Emiatt fokozottan figyelni kell az etetésükre, jó minőségű tápra, vitaminokra, immunerősítőkre, porcerősítőkre is szükségünk van, ami szintén megterheli az amúgy is üresen kongó pénztárcánkat,
Az állatorvosi tartozásaink pedig egy csak gyűlnek és gyűlnek, közben a napi egyéb kiadásokat próbáljuk megoldani és erre nem jut mostanában. A konkrét számok (természetesen egy-egy kutyánál itt csak az aktuális tartozásos összegek szerepelnek, amik ki vannak fizetve, azok már nem):




A jelenlegi összes tartozásunk 359.436 Ft. Ez még nem egy eszeveszett összeg, de szeretnénk, ha tudnánk törleszteni a rendelő felé, és nem tovább halmozni a tartozásunkat.
Szeretnénk egy pár kutyánk esetét bemutatni, hogy láthassátok, hogyan, miből jönnek össze ezek az összegek:


Paris hirdetését az Expresszen találtuk. Sovány volt, a hátulja rozoga és a leírásból az is kiderült, hogy „nagyothall”. 2011. május 20-án került hozzánk. 11 hónapos, foltos szuka, oltások nélkül. A hátsó lába születési rendellenesség miatt nem tökéletes. Természetesen kivizsgáltattuk, több röntgen is készült róla. Az ortopédus szakorvos szerint az operáció elképzelhető, de ő nem javasolja, hisz egyrészről túl komplikált lenne, másrészről a változás (javulás) mértéke elhanyagolható lenne. Viszont porcerősítővel sokat könnyíthetnénk a mindennapjain. Parisnál az ideiglenes befogadó jelezte, hogy nagy valószínűséggel a hallásával is komoly problémák vannak, így kértünk hallásvizsgálatot is. Ekkor derült ki, hogy Paris nem csak hogy nagyot hall, hanem teljesen süket. A látása szintén születési rendellenességnek „köszönhetően” nem tökéletes.
Amúgy egy végtelenül kedves, bújós, játékos kölyök kutya, aki így is teljes életet élhet majd leendő gazdija oldalán, de tény, hogy hallásproblémája miatt több odafigyelést és elhivatottságot igényel.

Flatazort 2011. április 14-én vettük át a nyíregyházi Állatbarát Alapítványtól. Korábban babéziával, egy kullancsok által okozott fertőzéssel kezelték, úgy tűnik, hogy ebből maradéktalanul kigyógyult. Majd elkezdett köhögni és betaknyosodott, hosszú antibiotikumos, vitaminos kúra következett. De hogy ne legyen egyszerű a helyzet és ne érezzük már annyira jól magunkat, egyik nap kapom a telefont, hogy Flatazor lesántult. És tényleg. A bal mellső lábát szinte alig használta, a kocsiból úgy kellett kiemelni. Az orvosnál kiderült, hogy szerencsére nincs törés, valószínűleg csak húzódás. Rimadyl kúra. Mikor végre elmúlt a taknyosságos-köhögős kór és már nem sántított, akkor gondoltuk, jöjjön, aminek jönnie kell: az ivartalanítás. A hátsó lábán lévő felfekvésből eredő csúnya, gyulladt daganatot is az ivartalanítással egyidejűleg távolították el. A műtét utáni időszak egy kissé kalandosra sikerült, mert a műtéti seb nagyon érzékeny területen található és Flatazor nem hajlandó róla tudomást venni, hogy neki most nyugodtan kéne feküdnie. Emiatt sajnos már többször kellett újra kezelni a sebét is. Sőt, a varratai is feladták, így a sebe egy pár nap után szétnyílt, így most egy nyílt seb van a lábán, amit naponta kétszer járunk ki kezelni és kötözni. Így is be fog neki gyógyulni, de sajnos sokkal tovább tart majd.
Minden orvosi vizit, minden gyógyszer súlyos forintokba kerül, de nem gondolkozhatunk ezen. Ha a gondozásunkban lévő kutyának orvosra van szüksége, akkor nem kérdés. Menni kell.
Flatazor egyébként gyönyörű és kedves és még csak nem is öreg... miért nem kell senkinek??

Az Egyesületünk adományokból tartja fent a kutyáit, abból vesszük nekik az élelmet, abból visszük őket orvoshoz. Viszont a célzottan a Német dog fajtamentő csoportnak dedikált adományok rettentő csekélyek. Összesen 2 (azaz kettő) rendszeres havi utalónk van, aki az óriásainknak utal bizonyos összeget. Nekik ezúton is nagyon szépen köszönjük! A rendszeres adományok hatalmas segítséget jelentenek. Mert kiszámíthatóak, mert tudunk rájuk alapozni. Így, ha valaki akár pár száz forintot is, de havi rendszerességgel tud utalni, az nagyon nagy segítség nekünk. Talán sokan nem is gondolnák, hogy mekkora.


Most valóban óriási segítséget jelent akár: - egy doboz cigaretta ára; - egy tábla csokoládé ára; - egy palack üdítő ára; - egy gyorséttermi menüről való lemondás is.....


Az adományokat állatorvosi költségekre fordítjuk, úgy ahogy arról az adományozók rendelkeznek. Az adományokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számláján tudjuk fogadni. Kérjük, hogy ha valaki utal, a megjegyzés rovatban tüntesse fel: NÉMET DOG + a támogatni kívánt kutya neve.



Legyetek kedvesek segítsetek, hogy továbbra is segíthessünk!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Fajtamentés,

    Gondolom, Flatazornak már begyógyult a sebe. Ha még nem, akkor ajánlom az "Activon Tube" nevű steril mézet. Én azzal kenegettem ivartalanítás után a kutyám sebét, 2-szer kellett műteni, mert belső vérzése volt, így igen csak ráfért a mézes kezelés. Ez egy olyan szer, amit nyílt sebbe bele lehet nyomni, ha engedi:). A 22 hós kislányomnak is ezt tettem a sebeibe, 3 nap alatt begyógyult. Ha nincs a gyógyszertárban, úgy tudom, pillanatnyilag hiánycikk, akkor mézet megmikrózni, kihűteni és azzal bekenni. Legalábbis a gyerekorvosunk ezt ajánlotta.

    Remélem, segítettem!

    Üdv

    Sz.Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szilvi!

    Szerencsére Flatazor sebe már nagyon szép. De megjegyezzük ezt a tippet és ha legközelebb szükségünk lesz rá, akkor ki is próbáljuk!

    Köszönettel:

    Német dog fajtamentés

    VálaszTörlés
  3. paris= eredetileg nyálas a neve, a gazdája mellett az expresszen EGGYÁLLTALÁN NEM VOLT SOVÁNY!!!!!!! :@

    VálaszTörlés