2013. május 1., szerda

Niké története

Sajnos Niké mostanában sokat betegeskedik, így úgy gondoltuk, hogy írunk róla egy blogbejegyzést, hogy jobban megismerjétek a történetét. Nem titkolt szándékunk, hogy e sorok olvasása közben valaki beleszeret és örökbe fogadja. ;)
Niké, 2013.03.22.-én került a gondozásunkba, gazdájától vettük át. Niké első pár évét szerető családban töltötte, mikor gazdája külföldre költözött, akkor is ment Vele. Aztán megváltozott valami, mivel Niké a gazda szüleihez került. Mivel féltették a szomszéd csirkéit, így Nikét láncra kötötték, innentől nem túl vidám a története. A családnak nem volt pénze egy német dog etetésére és segítségünket kérték, hogy amennyiben van lehetőség vegyük át Nikét. Így került ő a gondozásunkba.
Amikor megérkezett még sok mindent nem tudtunk róla, de a hétvégén mentünk hozzá ismerkedni. Egy nagyon kedves, bújós kutyát ismerhettünk meg benne, akit mindenki nagyon szeret. Bár elég soványan került hozzánk, a kedve ettől függetlenül jó volt. Nehezen viselte a kennellétet, minden előtte elhaladó kutyát megugatott és sokat pörgött, ugrált a kennelében. Mivel a farkán behegedt sebek találhatóak, amik nem túl szépek és furcsán is tartja, így attól féltünk, ha sokszor odacsapja a kennel falához végül le kell csonkolni. Erre úgy néz ki nem lesz szükség. Igyekszünk minden hétvégén kijárni
Tárnokra a kutyáinkhoz, mert ilyenkor van több idő foglalkozni velük, Nikénél sem volt ez másként, hétvégente mentünk hozzá és vittük sétálni, hogy jobban megismerjük. Pórázon még nem sétál tökéletesen, de egy kis gyakorlással hamar megtanulja, a nagyobb gond, hogy minden szembejövő kutyára morog és ugat, ilyenkor elég nehéz visszafogni őt. Még nem tudjuk, hogy csak azért ilyen, mert láncon élt és nem látott kutyát, vagy valami régebbi trauma miatt viselkedik így. Mi bízunk benne, hogy sok foglalkozással kezelhetővé válik, és jól kijön majd más kutyákkal. Mindenesetre mi nem adjuk fel, és állandó segítőnkhöz, Henihez fordultunk, hogy segítsen Niké szocializációjában , Ő a tárnoki okosaink oktatója is. Idővel az is kiderült, hogy Niké tökéletesen utazik autóban, végre egy jó hír. ;)
Mivel Niké nagyon rosszul viselte a kennellétet, így elkezdtünk ideiglenes befogadót keresni számára. Nagyon megörültünk, hogy hamar jelentkezett rá valaki, akinél nem volt másik kutya és szívesen segített nekünk. Niké már másnap átköltözött az ideiglenes befogadójához. Sajnos újabb rossz hírrel kellett szembesülnünk, Niké folyamatosan szökni próbált, ezért felügyelet nélkül nem maradhatott a kertben. Nem kockáztathattunk, hogy Niké véletlenül megszökjön, vagy megsérüljön a szökési kísérletei alkalmával, így visszaköltözött a kennelsorra. - Egy német dognak mindig nehéz ideiglenes befogadót találni, mert nagytestű kutyát befogadni egy másik mellé lakásban nem nagyon megoldható. Sajnos ezért nagyon kevés ember tud nekünk segíteni, de mi örülnénk, ha ez változna, mert egyfelől a kutyának is jobb, ha családban várhatja az álomgazdi eljövetelét, másrészt sokkal több információt tudunk meg egy-egy kutyánkról ilyenkor. - Visszakanyarodva Nikéhez, nem örült, hogy újra kennelben kell lennie, de egy idő után sokat változott és már nem ugatott annyit, amikor meglátott egy másik kutyát.
Április elején orvoshoz kellett vinni őt, mert a nyaka egyik oldala rettentő csúnyán bedagadt. Szinte óráról-órára nagyobb lett a duzzanat, így nem várhattunk az orvoslátogatással. Az orvosok szerint nyálmirigygyulladás, vagy ödéma a duzzanat okozója. 4 féle gyógyszert kapott Niké, hogy a gyulladást csillapítsuk. Mintát is vettek a daganatból, amit citológiára küldtek. Szerencsére a kedve továbbra is jó volt, szépen evett, ivott, játszott. Pár nap múlva a gyógyszerek hatására a daganatok szinte teljesen elmúltak.
Nem tartott sokáig az örömünk, mert Nikét pár hét múlva újra orvoshoz kellett vinnünk. Nagyon folyt az orra, furán nyálzott, rosszkedvű volt, levert, a reggelijét sem ette meg. Alapos kivizsgáláson esett át, (vérvétel, vizeletvizsgálat, mellkasröntgen). Reménykedtünk, hogy ezután már jobban lesz, és végre kiderül, hogy valójában mi a rosszullét okozója. A vérvétel eredmények alapján egyenlőre annyit tudtunk meg, hogy nagyfokú gyulladás van a szervezetében. A láza folyamatosan magas (40.5-40.8), természetesen lázcsillapítót is kapott, ami 24 órán keresztül hat. Úgy teltek a napok, hogy egyik nap volt láza, olyankor nagyon bágyadt volt, és nem evett, a másik nap láztalan volt, jókedvű, mindent megevett és játszott is.
Sokat gondolkodtunk, egyeztettünk, hogy mivel tudnánk megelőzni az ilyen megbetegedéseket a kutyáinknál. Egyértelmű, hogy nagyon sok vitaminra, immunerősítőre van szükségük. Folyamatosan néztük a neten, hogy mi lenne a megfelelő Niké számára, ekkor találtunk rá az Aloe Vera gélre, amiről rengeteg pozitív visszajelzést olvastunk. Írtunk a facebookon egy felhívást, hogy Aloe Vera gélre és Aloe First sprayre lenne szükségünk, és szerencsére többen is segítettek nekünk, Nekik itt is szeretnénk megköszönni a segítséget. Elkezdtük adni Nikének az Aloe Vera gélt, természetesen folyamatosan hírt adunk majd róla a facebookon.
Szombaton kiderült, hogy Nikének tüdőgyulladása van! 2 napos antibiotikumos intravénás kúrát kapott, napi 2-szer ment a klinikára infúzióra. Átálltunk a napi 3-4-szeri etetésre is, mert sajnos 1 hét alatt több mint másfél kilót fogyott, annak ellenére, hogy evett. Léna hazavitte magához, mert ilyen állapotban nem mertük kint hagyni egyedül Tárnokon éjszakára, azóta is Nála van, ha már jobban lesz és nem kell naponta kétszer menni a klinikára, akkor mehetne vissza Tárnokra, de mi jobban örülnénk, ha találnánk neki ideiglenes befogadót. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert Niké nem jön ki más kutyákkal, és extra szökős is. Most, hogy beteg, olyan ideiglenes befogadót kell találnunk, aki ha kell eltudja vinni a klinikára és nincs egész nap (8-10) órát egyedül Niké.
A folyamatos állatorvosi kezelések költségeiről még nem beszéltünk. Niké számlája már most 114.000. Ft-nál tart. Szeretnénk ehhez is segítséget kérni, hogy a pénz ne álljon útjába  teljes gyógyulásának. Ha tudnátok segíteni, akár 500-1000 Ft-tal is, kérjük, hogy utaljátok át a Futrinka Egyesület 10404089-49575251-57561000 (K&H bank) bankszámlaszámára, a közleménybe írjátok bele, hogy NIKÉ.
Köszönjük szépen a sok segítséget, a pozitív energiát amit küldtök Nikének a gyógyuláshoz!
Niké ma visszaköltözött Tárnokra, reméljük csak átmenetileg és mielőbb mehet tovább ideiglenes befogadóhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése