2013. január 2., szerda

Visszatekintés 2012

Kedves Dogbarátok!

Ezzel a blogbejegyzéssel szeretnénk összefoglalni a 2012-es év történéseit.

Fionát 2011. februárjában gazdától vettük át, borzasztóan vékony volt. Ő ideiglenes befogadónál került elhelyezésre, korábbi vezetőnknél Zsiniéknél. Fionának sok törődésre volt szüksége, hogy újra bízni tudjon az emberekben. Fontos volt, hogy szeretetben, törődésben, melegben lehessen, hogy mielőbb összeszedje magát. Végül idén Zsiniék úgy döntöttek, hogy nem adják már senkinek, így Fiona örökre velük marad.


Indra, 2011. augusztusában érkezett hozzánk. A gazdája mondott le róla, mert problémás volt a viselkedése - nem volt szobatiszta, pedig már 1 éves elmúlt. Nem tartozott a szerencsés kutyáink közé, hisz többször kellett őt megműteni hüvelyelőesés miatt, illetve a farka is mindig sebes volt, vérzett. Indra, az egészségügyi gondok ellenére egy nagyon barátságos, okos kutya. Takedával többször voltak sétálni együtt, kergetőztek a kifutón. Több, mint 5 hónap után sikerült őt örökbeadni, ahol egy nagyon kedves német dog fiú, Noé a társa és legjobb barátja.




Takeda, 2011. novemberében a szegedi Tappancs menhelyről érkezett hozzánk. Mikor bekerült hozzájuk megkerestek minket, de jelezték, hogy Takeda kicsit morgós, nem túl barátságos kutya, de segítségre lenne szükségük vele kapcsolatban. Elmentünk meglátogatni őt, sétáltunk vele egyet, és nem volt vele gond, így jött is velünk Tárnokra. Szépen kinyílt, összebarátkozott mindenkivel, igazi játékos kutya lett belőle. Sokáig volt nálunk, mert a süketsége elrettentett mindenkit az örökbefogadástól, de szerencsére az utazásáig ideiglenes befogadónál élt. Több, mint 7 hónap után végül Németországban kezdett új életet.

PatakPanni, 2011. decemberében került a gondozásunkba, tőle szintén a gazdája vált meg, megváltozott körülményei miatt, nem tudott tovább gondoskodni róla. PatakPanni az igazi álomkutya kategória volt. Gyönyörű megjelenése, kedves természete mindenkit levett a lábáról. Alig 1 hónap után sikerült is neki új családot találnunk - január második hetében már utazott is Ausztriába.







Roga, 2012. januárjában gazdától került hozzánk, mert orvosi kezeslére szorult, amit ők nem tudnak finanszírozni. Roga szintén egy álomkutya, mindenkivel jól kijött, pórázon szépen sétált, alapvezényszavakat ismerte, Diesel és Indra voltak a barátai. Rövid idő után jelentkezett egy család, hogy szeretnék őt megismerni, így ő sem töltött sok időt nálunk, márciusban gazdához költözött, ahol egy pincsi kutya, Kiki a társa.





Scobby és Rocco, 2012. februárjában érkeztek hozzánk, mindketten gazdától. Ők nem töltöttek sok időt nálunk, mert még mielőtt átvettük őket, kértük Német partnerszervezetünk segítségét, mivel Scooby süket volt, Rocconak pedig születési rendellenesség miatt a hátsó lábai deformáltak, és tudtuk, hogy itthon nem sok eséllyel indulnak a gazdikeresők között. Gabi, partnerszervezetünk vezetője ismét segített, és átvette tőlünk a két fiatalt. Így csak egy éjszakára kellett ideiglenes szállást keresnünk, mert másnap reggel utaztak is Németországba.




Diesel, szintén 2012. februárjában érkezett hozzánk gazdától. Alapfokon képzett, mindenkivel barátságos, rendkívüli mértékben kiegyensúlyozott kutya, aki Rogával kötött barátságot. Sokat játszottak és sétáltak együtt. Nagyon sok jelentkező volt rá, végül sikerült megtalálni a megfelelő családot számára, ahol több kutyatársa is lett. Diesel áprilisban költözött új otthonába.






Milla is 2012. februárjában került hozzánk, gazdája adta le nálunk, mert nem tudta vállalni egy német dog tartását. Milla hosszú időt töltött a klinikán, hogy összeszedje magát és elkezdje oltási programját, valamint átesett az ivartalanításon is. Miután meggyógyult, kikerült Tárnokra a kennelsorunkra. Eleinte félénk volt, de hamar rájött, hogy jó kezekben van. Ő is azon szerencsés kutyáink közé tartozik, akire hamar jelentkezett egy nagyon szimpatikus család, akik rendszeresen jártak hozzá sétálni, ismerkedni, így március végén már költözött új családjához, ahol van egy francia bulldog társa is, Jimmy.




Athos már régóta a várólistánkon volt, de csak a család végleges döntése után, 2012. márciusában érkezett meg hozzánk. Athos elhelyezéséhez a családi körülmények megváltozása miatt kértek segítséget. Gyönyörűen utazott az autóban, semmi gond nem volt vele. Ez a változás eléggé megviselte Athost, az első napon morcos volt mindenkivel, nem értette még, hogy mi történik vele most. Szerencsére hamar megbarátkozott az új mindennapokkal, és egy nagyon aranyos, játékos, bújós kutyát ismerhettünk meg benne. Nagyon szeretett labdázni, kevés olyan kép van róla, ahol nincs labda a szájában. Athos május elején elköltözött új, végleges családjához.


Herodes, 2012. márciusában került hozzánk. Gazdája sajnos megváltozott körülményeire való tekintettel nem tudta tovább vállalni a kutyát, akin az ő állatorvosa szerint bőrdaganatok alakultak ki, amelyből egyet meg is operáltak. Kivizsgáltattuk, s sajnos kiderült, hogy a problémát a T4 hormon alacsony szintje okozza elsődlegesen, a kutyának élete végéig gyógyszert kell szednie. Herodes hamar megszokta a tárnoki életet, sokat kellett még tanulnia, nagyon szeretett játszani, bohóckodni. Gazdijelöltje többször is járt nála látogatóban Tárnokon, és már nagyon várta, hogy újra egy doggal oszthassa meg mindennapjait. Májusban költözött új családjához, ahol voltak macskák, de szerencsére rutinosan közlekedtek és messze elkerülték Herodest. Sajnos nem sokáig lehetett boldog gazdis kutya, mert júliusban kaptuk a szomorú hírt, hogy Herodest megmérgezték, és hiába a gyors orvosi ellátás, meghalt.


Cleo, 2012. áprilisában érkezett hozzánk, gazdája kért tőlünk segítséget, megváltozott körülményeik miatt már nem tudtak róla gondoskodni. Cleo egész életét egy kennelben töltötte, egy kistestű kutyabarátjával együtt. Mikor hozzánk került minden új volt még neki. A világból szinte semmit nem ismert, ezért szépen lassan kell megszoknia a mindennapokat. Nagyon félt mindentől, ha póráz került rá, akkor lefeküdt a földre és nem mozdult. Hamar jelentkezett érte egy tapasztalt dogos család, akik elveszítették előző kutyájukat, és amikor meglátták Cleot egyből beleszerettek. Sokat jártak ki hozzá Tárnokra, így Cleo már ismerős családhoz költözött május elején.


2012. április végén a váci menhelyről kértek segítséget egy német dog keverék kamasz számára, akinek belének utolsó szakasza kizáródott, így azonnali műtétre szorult. Nem mondtunk rá nemet, nem is lehetett volna, hiszen az élete múlt a gyors beavatkozáson. Így lett nekünk egy Szamba kutyánk, aki az első időszakban három, egymást követő műtéti beavatkozáson esett át. A kiskutya állapota miatt számos álmatlan éjszakánk volt. Szamba hosszú klinikai tartózkodás után ideiglenes befogadóhoz költözött, Csilla vállalta őt, ahol Csilla gondoskodásának köszönhetően rohamosan javult az állapota. Új ideiglenes otthonában két kutyatársra és macskabarátokra is lelt. Júliusban ideiglenes befogadója, Csilla úgy döntött, hogy megtartja Szambát, nem akarja már másnak odaadni.


Báró, 2012. május elején átkerült az Egyesületünk gondozásába, a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítványtól. Bárót az utcán találták, rendkívül elhanyagolt állapotban. Az oltásait megkapta és nagyon szépen gondját viselték a költözéséig. Báró nagyon jókedvű, bújós öreg Úr. A viselkedése alapján nem mondaná meg senki, hogy hány éves.  Báróról sajnos kiderült az orvosi vizsgálatok során, hogy bőrférgessége mellett, szívférges is. Rá nem volt itthon komoly érdeklődő, így ő is elutazott június végén Német partnerszervezetünkhöz.




Huch, 2012. májusában érkezett hozzánk gazdától. Huch egyik szemére nem lát egy kölyökkori sérülés miatt, de ez őt semmiben sem zavarta. Igazi mókamester, folyton labdázik, rohangál. Nagyon gyorsan tanul, és rendkívül jól fogadta az életében történt változásokat is. Türelmes, játékos szépség, aki mindenkivel jól kijön. Huchra több jelentkezőnk volt, többen meg is látogatták őt. Végül egy tapasztalt kutyás családba költözött augusztus elején, ahol egy boxer társa is lett, Frankie személyében.







Tulipán, 2012. június elején került át a gondozásunkba, a budaörsi menhelyről. Kezdetben egy állatorvosi klinikán helyeztük el. Nagyon félénk, visszahúzódó kutyalány volt. Séta közben ő is leginkább lefeküdt pihenni, vagy leült és nézelődött. A visszafogott, nyugalmat árasztó, kedves Tulipánt hamar megkedvelte mindenki. Alig egy hónap után ő is Németországban talált új családra.




Rida, 2012. június végén érkezett hozzánk gazdától. Sajnos nem jött ki jól az idősebb kan doggal, akivel együtt éltek. Többször összeverekedtek már, egymásnak több, kisebb-nagyobb sérülést okozva ezzel. Felügyelet nélkül már nem maradhattak együtt egy percre sem. Újra Gabi segítségét kértük, hogy Rida kaphasson egy esélyt Németországban, így ő mivel oltott, chipezett és ivartalanított volt, csatlakozhatott az utazókhoz és már másnap utazott Németországba.


Zerlint 2012. július 13-án találták Sóskúton. Nagyon rossz állapotban volt, rettentő sovány, a szőre hullott, elhanyagolt, a szeme gyulladt, illetve a lábaival is komoly gondok voltak. Hasán volt egy daganat, így egyből a klinikára vittük. Zerlin sajnos pár nap múlva nagyon rosszul lett, és semmilyen orvosi ellátás nem javított az állapotán. Nem hagyhattuk őt tovább szenvedni, el kellett őt engedni.




Zoé, 2012. július végén érkezett hozzánk várólistáról. Már régóta egyeztettünk a jövetelükről, nem egyedül került gondozásunkba, hanem kutyatársával, egy keverék kannal, Pepével. Már fél éve egyedül éltek egy telken, ahova csak etetni jártak hozzájuk. Zoé egy nagyon kedves, félénk, mindenkivel tökéletesen kijövő, idősebb kutya. Ivartalanítás után volt egy kisebb komplikáció, szerencsére semmi komoly, de nem szerettük volna a kennelsorra visszavinni. Nóri vállalta őt ideiglenesen, így nem kellett Tárnokon lábadoznia. Sajnos itthon egyáltalán nem volt rá jelentkező, de szerencsére Német partnerszervezetünk jelezte felénk, hogy szeretné átvenni tőlünk Zoét, így ő szeptember közepén elutazott Németországba.



Pepe, 2012. július végén érkezett hozzánk, Zoéval a dogtársával együtt. Nehezen szokta meg a tárnoki életet, nem jött ki más kutyákkal, így csak Zoéval sétálhatott a kifutón. Fogyókúrára kellett fognunk, mert nagyon sok felesleg volt rajta, most már sokkal jobban néz ki. Hamarosan jelentkezett egy fiatal pár, hogy szeretnék őt ideiglenesen befogadni, és ha minden jól megy, akkor megtartják. Pár hét után, jött a levél, hogy szeretnék őt megtartani, ennek mi nagyon örültünk. Sajnos nem telt el sok idő, és ami addig nem volt probléma, az egyszerre azzá változott, pedig mi mindent elmondtunk Pepéről. Sokkhatásként ért minket a hír, hogy vissza kell hoznunk, de szerencsére lakásból nem kellett a kennelsorra visszamennie, mert egy kedves segítőnk, Réka ideiglenesen vállalta a befogadást. Pepe iskolába jár, hogy megtanuljon kommunikálni a többi kutyával, így talán könnyebben találunk neki végleges családot. Jelenleg egy ismerős panzióban él Szilviéknél, és az első hírek szerint azonnal beilleszkedett a falkába. Pepe még mindig gazdikereső!



Akira, 2012. szeptember elején került hozzánk. Fegyverneki állatvédők kerestek meg minket és kérték a segítségünket a kutya elhelyezésében. Akira nagyon kedves, barátságos kutya. Sokan érdeklődtek felőle, végül egy fiatal pár látogatta meg őt, majd a sétanapra is eljöttek hozzá, hogy vele töltsék ezt a napot, és jobban megismerkedjenek vele. Szeptember végén, az ivartalanítás után már azonnal új családjához költözött.





Lara, 2012. szeptember közepén érkezett hozzánk. Mindössze 27 kg-ot nyomott, egy másik Állatvédő Egyesület kérte a segítségünket, mikor ők is tudomást szereztek a lesoványodott kutyáról. Szerencsére hamar át tudtuk venni Larát, aki a kezdeti napokban kavicsokat ürített, valószínű, hogy már annyira éhes volt, hogy azokat is megette. Lara egyből ideiglenes befogadóhoz költözött, Katáékhoz. Így tudtuk biztosítani neki a napi többszöri etetést, gondozást és szeretgetést. Szépen beilleszkedett Katáéknál a falkába, a macskákkal is jóban volt. Sokat hízott, egyre jobban kinyílt, végül november elején elutazott Németországba, hogy szerető családra találjon.



Anselmo, 2012. szeptember végén került át hozzánk a salgótarjáni gyepmesteri telepről. Nagyon kedves, barátságos kutya, mindenkivel jól kijött, még Lilivel is összebarátkozott Lili költözése előtt. Volt rá egy nagyon szimpatikus jelölt, így Anselmo november elején elköltözött új családjába, ahol vannak kutyatársai is.






Marshall, 2012. október elején érkezett gondozásunkba. Marshall tulajdonosa megkérte egy ismerősét, hogy vigyázzon pár napot a kutyára, majd soha többet nem ment érte. Hiába hívták, mindig megígérte, hogy megy, de sosem vette magához őt újra. Egy hónap után kértek segítséget Egyesületünktől, hisz a befogadó család nem tudta őt megtartani. Marshall egy nagyon kedves, bújós kutya. Részt vett a tárnoki okosokkal az iskolai foglalkozásokon is, amiről készült videó. Folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll, fájnak a lábai, egyenlőre gyógyszert szed rá. Jelenleg ideiglenes befogadónál, Nelliéknél tölti mindennapjait. Továbbra is várja az álomgazdik jelentkezését.



Atlasz, 2012. november elején került a gondozásunkba, Lilivel a dogtársával együtt. Gazdájuk kérte a segítségünket, mert megváltoztak az életkörülményeik. Atlaszhoz már érkezése napján látogató érkezett, mivel nagyon tetszett a családnak, így a következő héten az ivartalanítás után, már költözhetett is új családjába. Sajnos tegnap óta Atlasz újra a gondozásunkba van, mert megkapta a család gyermekét, így újra gazdikereső.





Lili, 2012. november elején érkezett a gondozásunkba Atlasszal, a dogtársával együtt. Lilit nagyon megviselte a változás, nehezen viselte, hogy kennelben kell lennie. Ő is nagyon szerencsés volt, mert a következő héten látogatókat fogadott, kölcsönös volt a szimpátia. Mivel Lili ivartalanítva került hozzánk, így ő azon a hétvégén elköltözhetett új családjához.




Slash, 2012. november végén érkezett hozzánk. Egy kennelben élt, nyakörv, póráz sosem volt még rajta. Szinte semmit nem ismert a külvilágból, mindentől félt.. Az első pórázos séta alkalmával pár lépés után lecövekelt, nem mozdult, csak nézelődött. Több kutyával élt együtt, így nagy segítség volt neki, ha látott maga mellett egy kutyatársat. Igazán barátságos, bújós óriás. Tárnokon több kutyával megismertettük, mindenkivel barátságosan, félénken viselkedett, de egy kis idő elteltével kezdett nyitni feléjük. Slash december közepén elutazott Német partnerszervezetünkhöz, hogy új életet kezdjen, jelenleg ott várja a gazdik jelentkezését.


 Dante, 2012. december közepén érkezett hozzánk gazdától. Fiatal kora ellenére sok mindent tapasztalt már az életből: szép kölyökkor, szeretgetés, babusgatás, aztán hirtelen idegenekhez került, ahol nem tartották őt jól, majd egy lánc végén kötött ki, szomorúan, lesoványodva. Dante nagyon jó kutya, alkalmazkodó, kedves...reméljük, hogy hamarosan már felszabadultan játszik már a többiekkel.




Pablo, 2012. december 23-án került a gondozásunkba, nagyon betegen, szinte magatehetetlenül. Állatkórházban helyeztük el, és megkezdték kivizsgálását. Annyira kritikus volt az állapota, hogy maga alá vizelt, felállni sem tudott, bár sosem adjuk fel, de nála tudtuk, hogy csak a csodában hihetünk. Semmilyen kezelésre nem reagált, amikor jött a telefon, hogy döntenünk kell. Sajnos egy nagyon súlyos szívbetegség volt az állapota hátterében. Nem gyógyítható rendellenesség, szinte már alig tudta ellátni a feladatát a szíve. Szenvedni nem hagyhattuk, ezért elengedtük őt.


Jöjjön egy kis statisztika:
  • idén 22 német dog és 3 német dog keverék kutya került Egyesületünk gondozásába
  • ebből 20 kutya érkezett gazdától, a többiek más szervezetektől kerültek hozzánk
  • 2 kutyának már sajnos nem adatott meg, hogy új családban élhessen, Herodesünk pedig már új otthonába költözése után halt meg
  • 8 kutyánk talált gazdára Németországban, a többi 14 gazdikeresőnk itthon kezdett új életet
  • a 22 kutyából ketten pár hónap gazdis élet után visszakerültek Egyesületünk gondozásába, és ők továbbra is gazdikeresők
  • jelenleg 4 gazdára váró kutyánk van, 2 fajtatiszta, 2 keverék
  • a várólistánkon 3 fajtatiszta német dog van

Köszönjük az egész évi figyelmet, segítséget, támogatást. Reméljük jövőre is számíthatunk Rátok. :)


 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése